Er zijn ontzettend veel verschillende soorten reuma, met allemaal vergelijkbare klachten. Toch komt de ene soort reuma vaker voor bij oudere mensen terwijl een andere variant vaker voorkomt bij wat jongere mensen. Maar wanneer en door wie wordt de diagnose reuma gesteld?
Reuma begint meestal met pijnlijke ontstoken gewichten van bijvoorbeeld handen, voeten, knieën en ellebogen. Omdat u of iemand anders in het beginstadium nog niet altijd weet wat het is en wat u hiermee aanmoet, is het eerste bezoek vaak aan de eigen huisarts. Zodra de huisarts vermoed dat het om reuma gaat zal hij/zij een bloedonderzoek laten uitvoeren en röntgenfoto’s laten maken van de handen en voeten. Op deze foto’s kan de huisarts namelijk zien of de gewrichten al aangetast zijn en in welke fase de reuma is (in de beginfase is er helaas nog niets op de foto’s te zien). Vervolgens zal de huisarts u doorsturen naar een reumatoloog.
De reumatoloog zal doormiddel van een lichamelijk onderzoek kijken en voelen of de gewrichten ontstoken zijn. Vervolgens laat de reumatoloog nogmaals een bloedonderzoek uitvoeren waarbij wordt gekeken naar de ‘’reumafactor’’ in het bloed. Als er gewrichten ontstoken zijn gebeurd er wat met de waarde van de bloedbezinking. De bloedbezinking heeft aan hoe snel rode bloedcellen in een dun buisje naar beneden zakken en zal verhoogd zijn zodra er ontstekingen in de gewrichten zijn. Daarnaast zal ook de CRP- waarde in het bloed anders zijn dan normaal. CRP staat voor C-reactive protein en is een eiwit dat wordt aangemaakt door de lever, en zal ook verhoogd zijn als er een ontsteking in het lichaam zit. Afhankelijk van deze uitslagen zal uiteindelijk de reumatoloog de diagnose reuma vaststellen.
Omdat met geen enkele test absoluut zeker is vast te stellen of u reumatoïde artritis heeft, kan het een tijd duren voordat u zeker weet of u deze ziekte heeft.
Bronnen:
Geplaatst door Lisa Havelaar
Maak jouw eigen website met JouwWeb