Interview
1. Wanneer en hoe is reuma bij je vastgesteld?
Het is drie jaar geleden bij mij vastgesteld. Ik had veel pijn in mijn voeten en ik wilde weten waar het vandaan kwam. Door de klachten en door een bloedonderzoek is er reuma bij mij vastgesteld.
2. Met welke klachten is de reuma begonnen?
De klachten zijn begonnen met veel pijn in mijn tenen.
3.W elke vorm van reuma is er vast gesteld? En wat betekend dat?
Artrose. Dit betekend dat het kraakbeen kapot gaat en hierdoor wordt de pijn veroorzaakt.
4.Bij wie ben je allemaal onder behandeling? En wat voor behandeling/hoe vaak?
Ik ben in behandeling bij de ergotherapeut. Daar wordt mij geleerd hoe ik mijn gewrichten het beste kan belasten zodat de pijn zo min mogelijk is. Ook geven hun adviezen over het dagelijkse huishouden, hoe ik alles het beste aan kan pakken.
Ik ga 2 keer per jaar naar de reumatoloog. De reumatoloog bekijkt het verloop van de ziekte en hij kijkt naar de behandeling.
5. Welke medicijnen gebruik je? Heb je ook bijwerkingen van de medicijnen?
Ik slik elke dag pijnstilling. Dit is paracetamol of ibuprofen. Hier heb ik geen bijwerkingen van.
6.Is er veel aan u leefstijl veranderd sinds je reuma hebt?
Ja. Ik heb twee kinderen en ik heb een staand beroep. Dit is soms heel lastig omdat ik heel vee pijn hebt. Als ik veel last van pijn heb moet ik dingen afzeggen dus dat veranderd mijn leefstijl.
7. Voelt u zich patiënt? En hoe komt dat wel/niet?
Nee en dit komt omdat ik mij geen patiënt wil voelen. Ik ga door met mijn leven maar ik moet mij soms aanpassen door de reuma. Dit is iets wat erbij hoort, ik wil mij geen patiënt voelen.
8. Worden hulpmiddelen en behandelingen die je nodig hebt vergoed?
De behandelingen worden deels vergoed.
9. Wat voor gevolgen heeft de invloed van reuma op jou zelf?
Dat ik mijn dag moet plannen aan de hand van de pijn. Ik kan niet elke dag alles doen wat ik wil. Ik heb twee jonge kinderen waar ik het liefste alles mee wil doen maar dit gaat niet altijd omdat ik veel pijn heb. Gelukkig heb ik pijnstilling die goed werkt.
10. Op welke momenten is de reuma erger dan normaal?
Vooral als ik een tijdje heb gezeten en dan weer op ga staan is het erger. Dan moet ik weer op gang komen en heb ik veel pijn.
11. Wat kan een verpleegkundige voor je betekenen? Hoe zou je willen dat verpleegkundigen met je omgaan?
Een verpleegkundige kan mijn ondersteunen als het echt niet meer gaat. Ik wil graag normaal behandeld worden en niet als patiënt. In mijn geval kan een verpleegkundige niks betekenen omdat ik daar niet mee in aanraking kom.
12.Wat voor gevolgen heeft de invloed van reuma op je familie?
Dat mijn familie rekening moet houden met mijn reuma. Sommige uitstapjes kan ik bijvoorbeeld niet doen omdat ik weet dat ik dan veel pijn heb.
Maak jouw eigen website met JouwWeb