Er veranderd waarschijnlijk veel voor u en voor de mensen in uw omgeving zodra bekent wordt dat u reuma heeft. U voelt zich bijvoorbeeld vaker moe en de dagelijkse routines veranderen. Toch kunt u hiermee ''leren omgaan'' zodat u in ieder geval mentaal stevig in uw schoenen blijft staan.
Neem vooral de tijd om een nieuwe balans in uw leven te vinden. Het hoeft allemaal niet meteen en in de eerste minuut, tenslotte vind u deze balans vaak door te proberen en hiervan te leren. Misschien moeten de taken in het huishouden anders verdeeld worden, of zult u bepaalde dagelijkse routines moeten aanpassen, maar uiteindelijk is de kans groot dat u het evenwicht in u leven weer terugvindt.
Blijven praten over waar u mee zit is ontzettend belangrijk voor u maar ook voor uw omgeving. Zo weten familieleden, echtgenoten/echtgenotes, kinderen en vrienden/kennissen waar ze aan toe zijn en waar ze u mee kunnen helpen. Mogelijk voelt u zich boos of verdrietig doordat u niet meer alles kan wat u kon voordat u last kreeg van reuma, door hierover te praten kunt u veel misverstanden voorkomen.
Zelfstandig betekend niet dat u alles zelf moet doen. Soms lucht het op om hulp te vragen aan bekenden of juist aan iemand van buiten af. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan huishoudelijke hulp, boodschappenhulp of aan hulp van een psycholoog. Dit betekend absoluut niet dat u gek bent, maar dat u openstaat om te praten over de dingen die u dwarszitten. Ook contact met lotgenoten kunt u als ontzettend prettig ervaren, omdat zij dingen snappen die voor uw eigen omgeving eigenlijk niet te snappen zijn.
Naast het feit dat u veel dingen in uw dagelijks leven moet veranderen door reuma is het belangrijk dat:
- u de regie houd over uw eigen leven; leer omgaan met uw ziekte en houd zelf de touwtjes in handen. Zorg dat u precies weet wat u nodig hebt en wat goed voor u is.
- u blijft doen wat u leuk vind; door veel klachten en misschien minder zin om leuke dingen te doen, kunt u soms het gevoel krijgen dat u het slachtoffer van uw aandoening wordt. Probeer door het ondernemen van leuke dingen (dit kan hem zitten in de kleinste dingetjes) te voorkomen dat u terecht komt in een neerwaartse spiraal.
Om erachter te komen op welke manier u met uw ziekte omgaat kunt u een kijkje nemen bij het kopje coping. Heeft u nu behoefte om met iemand te praten? Bel dan met de Reumalijn: 0900-20 30 300
Bronnen:
Geplaatst door Nelleke Elskamp
Maak jouw eigen website met JouwWeb